Program LIFE – výzvy roku 2018

Program LIFE jako finanční nástroj EU pro životní prostředí a klima slouží k podpoře a rozvoji environmentální legislativy v Evropské unii. Podporuje projekty v oblasti ochrany přírody a krajiny, životního prostředí a klimatu v celé EU. Jeho cílem je přispět k rozvoji nízko-emisního hospodářství, které efektivně využívá zdroje a je odolné i ohleduplné vůči klimatu, a napomáhat k ochraně a zlepšení stavu životního prostředí a biodiverzity.
Komunitární program LIFE umožňuje financovat řadu různých opatření a aktivit zaměřených na dlouhodobá a udržitelná řešení problémů v oblasti životního prostředí a klimatu. Tradiční projekty jsou vyhlašovány v podprogramech Životní prostřední a Oblast klimatu. Tradiční projekty musí být v souladu s jednou nebo více tematickými prioritami, které jsou stanoveny v rámci tří prioritních oblastí jednotlivých podprogramů (viz obr. níže).

Typy tradičních projektů:
Projekty pro osvědčené postupy / dobré praxe (best practice) uplatňují vhodné, ekonomické a nejmodernější techniky, metody a přístupy zohledňující specifický kontext projektu.
Demonstrační projekty uvádějí do praxe, testují, vyhodnocují a šíří akce, metodiky nebo přístupy, které jsou nové nebo neznámé v daném kontextu projektu, například v kontextu geografickém, ekologickém, socioekonomickém, a které by bylo možné uplatnit někde jinde za podobných okolností.
Pilotní projekty uplatňují techniku nebo metodu, která nebyla nikdy a nikde uplatněna ani testována, nabízí potenciální výhody související se životním prostředím nebo klimatem v porovnání s aktuálním osvědčeným postupem a lze ji následně uplatnit ve větším měřítku v podobných situacích.
Projekty pro informace, povědomí a šíření (informační) podporují komunikaci, šíření informací a zvyšování povědomí pro životní prostředí a opatření v oblasti klimatu.

Typický projekt LIFE:
- Je inovativní a kreativní
- Přispívá k naplňování, nebo rozvoji evropské environmentální legislativy
- Rozpočet 1-3 mil. eur, ne nižší než 500 000 eur
- Doba realizace 3 – 6 let
- V případě partnerství doporučeno max. 5 partnerů
- Navazuje na výsledky předchozích projektů financovaných z EU
- Podporuje systémová řešení, která jsou dále udržitelná – zapojuje do realizace všechny zainteresované subjekty, pro které mohou mít výsledky projektu nějaký význam /včetně státní správy, neziskových organizací, odborné i laické veřejnosti/
- Má dopad i na jiné politiky EU
- Průběžně monitoruje a vyhodnocuje dosahované výsledky
- Přináší socioekonomické výhody
 
Financování projektů v rámci Evropské výzvy
Maximální míra kofinancování v případě tradičních, přípravných a integrovaných projektů je pro programové období 2018 – 2020 snížena na 55 % z celkových způsobilých nákladů. Projekty zabývající se ochranou prioritních druhů nebo stanovišť sítě Natura 2000 v rámci prioritní oblasti LIFE Příroda a biologická rozmanitost (NAT/ BIO) mohou získat až 75 % z celkových způsobilých nákladů projektu.
 
Novinka v předkládání žádostí pro podprogram Životní prostředí
Pro výzvu roku 2018 zvolila Evropská komise nově 2kolový systém předkládání projektových žádostí. 2kolový systém se týká pouze podprogramu Životní prostředí, způsob předkládání projektových žádostí v podprogramu Klima zůstává beze změny.
Při 2kolovém způsobu předkládání projektových žádostí bude v 1 kole odevzdáván pouze 10 stránkový koncept. Na základě hodnocení tohoto konceptu budou vybraní uchazeči pozváni do druhého kola, kdy se odevzdává již kompletní projektová žádost.
Při bodování konceptu projektu bude dán důraz na milníky projektu a sestavení logické struktury projektu vedoucí od počátečního ke koncovému stavu aktivit. Aktivity, které nepovedou ke konečnému stavu projektu a naplnění cílů projektu nemají být v projektu obsaženy. Všechny aktivity musí mít měřitelné indikátory a být provázány s rozpočtem projektu.
 
Plánované termíny Evropské výzvy programu LIFE
Vyhlášení Evropské výzvy – 18 dubna 2018
Ukončení předkládání konceptů v 1. kole do podprogramu ŽP – 12. června 2018
Pozvání do 2. kola předkládání žádostí podprogramu ŽP – říjen 2018
Ukončení předkládání žádostí do 2. kola podprogramu ŽP – konec ledna 2019
Ukončení předkládání žádostí podprogramu Klima – 12. září 2018
Podpis grantových dohod – červenec 2019

Národní výzva
Stejně jako v minulých letech vyhlašuje MŽP národní výzvu na konfinancování projektů LIFE. V případě spolufinancování projektů činí maximální výše podpory MŽP 15 % z celkových způsobilých nákladů projektu a zároveň ne více než 10 milionů korun na jeden projekt. Projekt, který dosáhne na finanční podporu z národní výzvy, musí být schválen v rámci řádné výzvy programu LIFE a musí být předložen v jedné z prioritních oblastí programu LIFE.
Další finance je možno získat na přípravu projektů. MŽP poskytne na pokrytí nákladů na přípravu projektu v podprogramu ŽP až 240 000 Kč, na pokrytí nákladů na přípravu projektu v podprogramu Klima až 200 000 Kč.
 
Plánované termíny Národní výzvy
Vyhlášení Národní výzvy podprogramu ŽP a Klima – 29.3.2018
Ukončení Národní výzvy podprogramu ŽP – 3. května 2018
Ukončení Národní výzvy podprogramu Klima – 22. června 2018

Další informace jsou dostupné na webových stránkách projektu LIFE spravovaných MŽP: http://www.program-life.cz/  a Evropskou komisí http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2018/traditional/index.htm 
Podrobné informace k Národní výzvě jsou k dispozici zde: https://www.mzp.cz/cz/narodni_vyzva_life  
 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.