ČZU HACKATHON 2021

Stejně jako mnoho úspěšných firem a institucí pořádá i Česká zemědělská univerzita v Praze letos svůj již 5. ročník HACKATHONu v termínu 23.11.-30.11. ČZU Hackathon vede katedra informačních technologií Provozně ekonomické fakulty, letos však poprvé pro studenty napříč všemi fakultami univerzity.
 

Téma roku 2021 se věnuje chytrým inovacím v oblasti života v kampusu (či města nebo vesnice), případně dalším oblastem, kde je možné využít potenciál 5G sítí a Internetu věcí (NB-IoT). Soutěžní týmy budou 2–3členné a utkají se proti sobě v souboji o nejlepší nápad pro use case ve výše zmíněných parametrech.

Téma letošního Hackathonu kompletně zapadá do rozsáhlého projektu Smart Digital Ekosystém, který se v letošním roce spustil a který významným způsobem v příštích letech modernizuje a digitalizuje Českou zemědělskou univerzitu. Vítězné práce v Hackathonu budou moci studenti v rámci tohoto modernizačního projektu dále realizovat v praxi a podílet se tak na rozvoji digitalizace univerzity. Ve spolupráci s T-Mobile spouští v letošním roce univerzita kampusovou 5G síť ve verzi Stand Alone, která umožní řádově dvouletý náskok před komerčním spuštěním ve veřejných sítích,“ popisuje letošní soutěž Ing. Michal Stočes Ph.D., garant Hackathonu ČZU 2021. Studenti univerzity tak budou mít jedinečnou možnost se podílet na vývoji či rozvoji usecasů v kampusové síti a následně je budou moci uplatnit v praxi na veřejných sítích.

Výsledné práce letošního Hackathonu bude hodnotit odborná komise, ale i samotní studenti v hlasování a soutěži o ceny. Mezi výherci budou tedy jak technicky zdatné práce, tak skutečné aktuální pocity pro lepší život v kampusu.

Zahájení Hackathonu se koná 23. listopadu v předsálí Auly. Následovat budou online odborné přednášky k jednotlivým tématům, jako je digital campus, datová platforma či 5G-IoT technologie, a vyhlášení výsledků proběhne opět v aule 30. listopadu. Pro vítěze jsou připraveny hodnotné ceny od univerzity a našich partnerů T-Mobile, Backbone a Jump-Tech.

Věříme, že výsledky Hackathonu mohou zlepšit nejen život v kampusu, ale pomohou i široké veřejnosti v praxi.

Uzávěrka přihlášek je 18. listopadu, proto pokud máte v sobě dobrý nápad, neváhejte se včas přihlásit na https://kit.pef.czu.cz/hackathon-2021.

Výraz hackathon vznikl spojením slov „hack“ a „marathon“, přičemž hack označuje činnost spojenou se zkoumáním limitů nebo možností programovatelných systémů a marathon dlouhou, vytrvalostně náročnou činnost. „Již z názvu tedy vyplývá hlavní smysl hackathonu, kterým je snaha o rychlé nalezení inovativního řešení a nového pohledu na věc. V praxi se tak sejde skupina lidí, která nepřetržitě pracuje po stanovenou dobu na společném projektu,“ vysvětluje Michal Stočes.

Ve své podstatě se jedná o myšlenkový maraton, jehož výsledkem obvykle bývají zajímavé nápady a jejich realizace. Hackathon však není jenom o programování, kromě vývojářů se ho účastní také grafici, analytikové či projektoví manažeři, kteří do celého projektu přinášejí zcela nový pohled. Kombinují se tak poznatky a dovednosti technického i netechnického světa, jež mohou ve výsledku přinést zajímavý a neotřelý produkt.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.