Šampionem mezi 135 značkami, přihlášenými do letošní Národní soutěže vín, je Rulandské bílé 2018, pozdní sběr z vinice v Chloumku u Mělníka. O vinařství, patřící České zemědělské univerzitě v Praze, se už 18 let stará vedoucí střediska Štěpán Weitosch. Letošní vítězství je o to cennější, že je obhajobou loňského titulu šampiona.
„Velmi si cením úspěchů našeho vinařského střediska v Chloumku. Zdejší produkty sklízejí uznání mezi odborníky u nás i v zahraničí, což přispívá k dobrému jménu České zemědělské univerzity. Navíc je to velmi oblíbené a vyhledávané víno. A studenti zde mohou získat kvalitní praxi, návod pro budoucí kariéru a mohou se přesvědčit, že za každým úspěchem stojí tvrdá práce,“ říká rektor České zemědělské univerzity v Praze prof. Petr Sklenička.
Standardně vysoká kvalita vína je zásluhou vedoucího Vinařského střediska Chloumek Štěpána Weitosche. K trofejím, které zdobí stěny zdejší usedlosti, nyní připojil další. „Je to vůbec nejvyšší ocenění, jaké může víno v rámci vinařství v oblasti Čech získat. Letošní úspěch mě těší dvojnásob, protože jde o potvrzení loňského vítězství v Národní soutěži vín. To jsme získali titul šampiona za Tramín kořenný z roku 2015,“ říká Štěpán Weitosch.
Kvalita produktů z Vinařského střediska Mělník-Chloumek je tradičně hodnocena nejvyššími známkami na soutěžích doma i v zahraničí. V Salonu vín, což je ocenění nejlepších značek České republiky, se posledních pět let stabilně dostává mezi favority. Cenu odborníků získal v minulosti Ryzlink rýnský a opakovaně právě Rulandské bílé. V roce 2017 si mělnický vinohrad přivezl z Jižního Tyrolska stříbrnou medaili za víno Müller Thurgau.
Vinařské středisko Mělník-Chloumek
Starou vinařskou usedlost Chloumek získala v roce 1980 tehdejší Vysoká škola zemědělská. Začaly se zde kultivovat odrůdy z celé Evropy, především z německých vinařských oblastí. Víno se pěstuje na 13 hektarech, v současné době tu mají deset odrůd s největším zastoupením letošního vítěze Národní soutěže vín, Rulandského bílého. Výroba vína probíhá klasicky, hrozny se zpracovávají co nejrychleji. Mošty kvasí při teplotě 18° C. Používají se ušlechtilé kvasiny. Vína zrají ve vyhlášeném ležáckém sklepě. Vyrábí se zde přírodní, odrůdová jakostní a přívlastková vína s minimální chemickou úpravou. V pěstování výrazně převažují bílé odrůdy nad modrými.