Aula ČZU se uchází o cenu „Zelená střecha roku 2020“

Hlasujte pro zelenou střechu Auly ČZU v soutěži „Zelená střecha roku 2020“ a pomozte jí vyhrát Cenu veřejnosti! Do konce srpna 2020 můžete každý týden jednou posílat své hlasy na www.zelenastrecharoku.cz/cs/menu/soutezni-dila/ceska-zemedelska-univerzita.

Koncept zelených střech hraje významnou roli v udržitelné výstavbě budov v kampusu ČZU. Kromě estetického působení patří mezi významné přednosti zelených střech jejich schopnost absorpce dešťových srážek, škodlivin z ovzduší, zadržování oxidu uhličitého, produkce kyslíku, zabraňování přehřívání střech apod. Nevýhodou oproti klasickým střechám může být náročnější konstrukce a údržba. Autorem zelené střechy Auly ČZU připomínající stylizovanou prérii je krajinářský architekt doc. Ing. Matouš Jebavý, Ph.D. z katedry zahradní a krajinné architektury FAPPZ.

Řešení střechy a výběr konkrétních druhů rostlin vycházel z požadavku splynutí s okolní krajinou. Na ploše 398 m2 bylo k výsadbě vybráno 15 522 rostlin, které se budou během roku střídat v květu. Důraz se přitom klade především na předjarní, jarní a letní roční období. Na podzim se plně uplatní různé druhy travin.

Nepochozí zelenou střechu univerzitní auly zavlažuje systém zadržující dešťovou vodu, který využívá vlastností vodoakumulační a vododržné vrstvy. Přebytečná dešťová voda se svádí do akumulačních nádrží, z kterých se využívá pro splachování toalet v budově.

Zelené střechy nejsou v kampusu ČZU novinkou. Můžete je vidět například na budově FŽP, High-tech technologicko-výukovém pavilonu FLD, v Energocentru a na dalších nově budovaných objektech.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.