Obnova Riegrových sadů podle projektu architekta Matouše Jebavého mezi 50 nejlepšími v prestižním GRAND PRIX

Mezi padesáti projekty, které se utkaly ve finále prestižní ceny GRAND PRIX Obce architektů, je obnova jižní části Riegrových sadů podle návrhu doc. Ing. Matouše Jebavého, Ph.D. Projekt architekta z katedry zahradní a krajinné architektury FAPPZ České zemědělské univerzity v Praze citlivě řeší významné partie městského parku v centru pražských Vinohrad s ohledem na historické vazby. Revitalizace probíhala v letech 2010–2019.

Riegrovy sady jsou významným historickým památkově chráněným objektem celoměstského významu a nemovitou kulturní památkou se zachovanými dobovými prvky. Jižní stráň s výhledem na Pražský hrad vždy představovala dominantu parku, je tedy pro jeho celkovou koncepci naprosto zásadní. Vzhledem k impozantním výhledům na historické centrum a Pražský hrad byla od budování Vinohrad na přelomu 19. a 20. století oblíbeným korzem a místem odpočinku Pražanů.

Krajinářský architekt doc. Jebavý pojal obnovu jako komplexní revitalizaci. Jeho zásahy citlivě navazují na původní koncept s originálním řešením významného krajináře první republiky Leopolda Baťka. Jižní část parku prošla krajinářskými a architektonickými úpravami. „Je to místo častého pobytu Pražanů, kteří si užívají odpočinku na trávnících a půvabného pražského panoramatu. Všechny cesty jsou nyní zpevněny a mají nový povrch“, vysvětluje krajinářský architekt Matouš Jebavý.

Součástí revitalizace je i důmyslný systém hospodaření se srážkovou vodou. Ta se nyní vsakuje přímo v místě spadu, takže srážky nejsou sváděny do kanalizace. „Pod povrch půdy byly umístěny vsakovací galerie, které si můžeme představit jako rozměrné koše, jejichž prostřednictvím se voda vsakuje do podloží. Odtud si kořeny stromů berou potřebnou vláhu. Nejde tedy jen o okrasnou část projektu, ale i reakci na současnou změnu klimatu,“ vysvětluje doc. Jebavý.

Autor navrhl a vytvořil i nový skalní výchoz. Do svahu jsou zasazeny pláty pískovce, které návštěvníkům umožní zkrátit si cestu parkem. „Skalní schody“ jsou obrostlé keři, takže v krajině působí přirozeně a původně.  

Zásadní pro další rozvoj této části parku je skladba stromů, navržená na základě pečlivého výběru. Nyní jsou zde stromy listnaté i jehličnaté různých velikostí, objemů, ale i věku, podobně jako v lidské společnosti. To vše s ohledem na původní kompozici architekta Leopolda Baťka.

Rekonstrukce této části Riegrových sadů probíhala v etapách několik let. Veškeré jižní partie svahů směrem k Vinohradům jsou nově osázeny. V parku jsou nové lavičky a přibyl další mobiliář. Rekonstrukcí prošlo i schodiště směrem k budově Sokolovny a historická brána Vozová.

Další články v rubrice

English ☰ Menu