Vítězné tažení produktů univerzitního vinohradu v Chloumku u Mělníka pokračuje. Ředitel Vinařství ČZU převzal zlatou medaili Národní soutěže vín České republiky za Tramín kořenný, české zemské víno 2023. „Zlaté“ víno se tak ocitá v elitní společnosti Salonu vín a bude po celý rok vystaveno ve Valticích mezi stovkou nejlepších vín republiky.
„Naše vinařství dělá univerzitě dlouhodobě velkou radost. Můžeme se pochlubit produkty, které šíří dobré jméno ČZU doma i v zahraničí, a to díky soustavné péči ředitele tohoto centra Štěpána Weitosche. Gratuluji dobrému správci vinohradu a přeji mnoho podobných úspěchů,“ komentuje významné ocenění rektor ČZU Petr Sklenička.
Zařazení do Salonu vín je tím největším oceněním na celonárodní úrovni, jaké se vinaři může dostat. Pro ředitele Vinařství ČZU Štěpána Weitosche to znamená především zúročení tvrdé práce a soustavné péče o univerzitní vinohrad.
„Je to obrovská radost. Mezi stovkou vín z celé republiky jsou v této elitní společnosti pouze tři vína z Vinařské oblasti Čechy, kromě nás ještě další dvě právě z Mělnické vinohradnické podoblasti. O to cennější tento úspěch je. Zároveň je potvrzením, že svoji práci dělám dobře, a také tou nejsilnější motivací,“ podotýká Štěpán Weitosch.
Série úspěchů produktů Vinařství ČZU je tedy završena zlatou medailí v Národní soutěži vín České republiky. Do Salonu vín byl Tramín kořenný 2023 nominován vloni v Národní soutěži vín Vinařské oblasti Čechy jako součást vítězné kolekce. Ta byla sestavena z deseti vín, jejichž průměr v hodnocení činil neuvěřitelných 88,03 bodů a obsahoval i dvě velké zlaté a pět zlatých medailí.
Loňský rok byl pro produkty z univerzitních vinic veleúspěšný. Kromě zlatých medailí a vítězné kolekce v Národní soutěži vín získalo Vinařství ČZU také v soutěži Král vín České republiky velkou zlatou medaili za Ryzlink rýnský 2019 PS. Završením vítězné řady je zlatá medaile pro Tramín kořenný ročník 2023 a jeho zařazení, jako jedno ze tří vín z Čech, do Salonu vín.
Výroba vína probíhá klasicky, hrozny se zpracovávají co nejrychleji. Mošty kvasí při teplotě 18° C. Používají se ušlechtilé kmeny kvasinek. Vína zrají ve vyhlášeném ležáckém sklepě. Vyrábí se zde přírodní, odrůdová jakostní a přívlastková vína s minimální chemickou úpravou. V pěstování výrazně převažují bílé odrůdy nad modrými.