Vědecká rada České zemědělské univerzity ocenila výsledky práce vědců a pedagogů

Aula České zemědělské univerzity přivítala v pondělí 21. října 2024 účastníky podzimního zasedání Vědecké rady ČZU. Toto slavnostní setkání na začátku akademického roku je příležitostí ke jmenování nových docentů a doktorů České zemědělské univerzity a k ocenění publikační činnosti doktorandů a dalších akademiků. Tradiční součástí ceremoniálu je vyhlášení Ceny ministra zemědělství, kterou přišel předat náměstek ministra Pavel Sekáč, Ceny profesora Stoklasy a Ceny rektora za pedagogickou a publikační činnost.

Rektor ČZU Petr Sklenička kvitoval vzestup České zemědělské univerzity v mezinárodních žebříčcích, s konstatováním, že pokračuje vzestupný trend a univerzita má na svém kontě další nejlepší výsledky v historii. „Ve dvou z nejprestižnějších světových žebříčků jsme dosáhli na dělené třetí místo mezi českými vysokými školami, v nejčerstvějším žebříčku Times Higher Education (THE) jsme dokonce na samostatném třetím místě hned za Univerzitou Karlovou a Masarykovou univerzitou. Jsme také českou univerzitou, která má nejlépe umístěný obor, v oblasti Zemědělství a lesnictví jsme obsadili 72. místo. Z hlediska podílu vědeckých publikací v prvním kvartilu jsme v Česku na prvním místě. To jednoznačně ukazuje, že naše cesta za kvalitou je úspěšná, a tedy že současné procesy hodnocení a odměňování za výsledky ve vědě a výzkumu jsou nastaveny správně,“ konstatoval rektor Sklenička.   

Skutečnost, že univerzita kráčí po správné cestě směrem k excelenci, dokazuje i velký počet akademiků, kteří se při této příležitosti dočkali ocenění za vynikající výsledky své vědecké, publikační nebo pedagogické činnosti. Akademická obec České zemědělské univerzity se rozrostla o třináct nových docentů a pětasedmdesát čerstvých držitelů titulu Ph.D., z nichž někteří zároveň získali Cenu ministra zemědělství za vynikající disertační práci a další z nich Cenu rektora za publikační činnost. Nic z toho by ale nebylo možné bez těch, kteří studentům předávají své vědomosti a zkušenosti a připravují je na profesní dráhu. A tak i tentokrát byli ti nejúspěšnější odměněni Cenou rektora za vynikající pedagogickou činnost. Rozdávalo se také nejprestižnější ocenění doktorandů, Cena profesora Stoklasy, jehož předpokladem je splnění náročných kritérií. Cenou rektora za publikační činnost byly oceněny publikace zařazené v prvním decilu v databázi Web of Science a publikace v časopisech souboru Nature Index.

Lenka Prokopová / upraveno
foto: Petr Zmek

Novými docentkami a docenty se stali:

  1. doc. Ing. Lucie Plzáková, Ph.D., Provozně ekonomická fakulta, habilitovala v oboru „Regionální a sociální rozvoj“, v němž obhájila habilitační práci na téma „Místní zdanění turismu a jeho přínosy k místnímu rozvoji (v kontextu vývoje kolaborativní ekonomiky)“

 

  1. doc. Ing. Karel Kuželka, Ph.D., Fakulta lesnická a dřevařská, habilitoval v oboru „Hospodářská úprava lesa“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Využití trojrozměrných dat close-range dálkového průzkumu Země v měření lesa“

 

  1. doc. Ing. Jan Douda, Ph.D., Fakulta životního prostředí, habilitoval v oboru „Ekologie“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Temperate floodplain forests: patterns of plant diversity, community processes and conservation“

 

  1. doc. Ing. Michal Stočes, Ph.D., Provozně ekonomická fakulta, habilitoval v oboru „Systémové inženýrství a informatika“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Implementace internetu věcí v oborech Life Sciences“

 

  1. doc. Ing. Jan Masner, Ph.D., Provozně ekonomická fakulta, habilitoval v oboru „Systémové inženýrství a informatika“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Life sciences – zpracování a vizualizace dat“

 

  1. doc. Ing. Daniel Bureš, Ph.D., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, habilitoval v oboru „Potraviny a výživa člověka“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Kvalita masa nedomestikovaných přežvýkavců “

 

  1. doc. Ing. Zdeněk Keken, Ph.D., Fakulta životního prostředí, habilitoval v oboru „Aplikovaná a krajinná ekologie“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Impact analysis and its linkages to road and railway ekology“

 

  1. doc. Dr. Ing. Martin Možný, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, habilitoval v oboru „Agroekologie“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Dopady zvýšené variability a změny klimatu na produkci aromatického chmele“ 

 

  1. doc. Ing. Petra Hlaváčková, Ph.D., Fakulta lesnická a dřevařská, habilitovala v oboru „Ekonomika a řízení lesnictví a zpracování dřeva“, v němž obhájila habilitační práci na téma „Ekonomické a politické aspekty ve vztahu k účetnímu pojetí biologických aktiv v lesním hospodářství “

 

  1. doc. Ing. Iveta Klojdová, Ph.D., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, habilitovala v oboru „Potraviny a výživa člověka“, v němž obhájila habilitační práci na téma „Příprava, využití a možnosti vícečetných emulzí voda v oleji ve vodě“  

 

  1. doc. Ing. Zdeněk Vacek, Ph.D., Fakulta lesnická a dřevařská, habilitoval v oboru „Pěstování lesa“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Teoretická východiska a postupy pěstování lesních porostů pod vlivem globálních klimatických změn “

 

  1. doc. Ing. Martin Pelikán, Ph.D., Provozně ekonomická fakulta, habilitoval v oboru „Systémové inženýrství a informatika“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Systémová podpora rozhodovacích procesů v inteligentních prostředích a podmínkách neurčitosti“  

  1. doc. Ing. Tomáš Hlavsa, Ph.D., Provozně ekonomická fakulta, habilitoval v oboru „Podniková a odvětvová ekonomika“, v němž obhájil habilitační práci na téma „Udržitelnost hospodaření farem v přírodně znevýhodněných oblastech ČR“

 

Více informací: https://zivauni.cz/vedecka-rada-ceske-zemedelske-univerzity-ocenila-vysledky-prace-vedcu-a-pedagogu/

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.