Evropská komise zveřejnila pracovní program ERC 2024

Nový pracovní program zavádí změny v těchto oblastech: 

  • Struktura CV a tzv. track records

Dosavadní formuláře pro CV a tzv. track record budou spojené do jednoho dokumentu členěného do čtyř sekcí. Kromě vzdělávání a pracovních zkušeností se od žadatelů očekává vyzdvihnutí nejvýznamnějších výzkumných výstupů. Ty jsou chápané široce a nezahrnují pouze publikace či monografie, ale i jiné možné typy výstupů, např. ve formě databáze. Žadatelé by měli svůj výběr odůvodnit a popsat svůj přínos a roli. Profil PI by dále měl obsahovat ocenění a další příklady uznání v rámci vědecké komunity. V rámci poslední sekce mohou žadatelé popsat, jak přispěli k rozvoji vědy a podpořili vědeckou komunitu nebo podrobněji vysvětlit okolnosti své vědecké dráhy.

  • Financování formou lump sum

ERC Advanced Projekty budou financovány formou lump sum. Platba bude vyplacena na základě provedených aktivit, bez nutnosti dokládání vynaložených nákladů. Přenositelnost grantů i možnost požadovat dodatečné financování do výše 1 mil. EUR zůstávají i nadále v platnosti. Podrobnější informace naleznete ve zveřejněných Q/A.

  • Proof of concept granty 

Proof of Concepts Grants budou počínaje rokem 2024 hodnoceny pouze dvoukolově (namísto původního tříkolového procesu). 

  • Známkování projektových návrhů

Nově bude možné v 1. kole získat známku A bez postupu do 2. kola. Takoví žadatelé nebudou vázání restrikcemi pro znovupodání projektového návrhu v dalším roce. 

  • Hodnotící panel v rámci vědecké oblasti sociálních a humanitních věd

V této oblasti nově vznikne hodnoticí panel SH8 Studies of Cultures and Arts. Filosofie se stane plně součástí panelu SH5. Mění se také název panelu LS3 a podnázev a deskriptory panelu LS5.

Více informací naleznete v přiloženém pracovním programu.

Zdroj: Horizont Evropa, ERC

Soubory ke stažení

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.