Vědecký článek: Růst teplot a stále častější sucha v minulých letech vedly a dále povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva....
Interdisciplinární výzkumná skupina CZU COVID-19 Response Team, kterou vedl doc. Dr. Hynek Roubík právě publikovala svou práci v Globalization and Health (jeden z nejprestižnějších časopisů, který zařazuje veřejné zdraví do dynamick?ých sil globálního rozvoje).
Vypuknutí pandemie COVID-19 mělo dalekosáhlé důsledky na různé aspekty lidského života a zabezpečení potravin není výjimkou. V průběhu historie zanechaly pandemie hluboký dopad na globální potravinové systémy, ovlivňují blahobyt komunit a představují hrozbu pro potravinovou bezpečnost. Tento článek zkoumá vzájemné propojení mezi současnou krizí COVID-19 a minulými pandemiemi, analyzuje jejich dopady na potravinovou bezpečnost a nabízí pohledy na strategie pro budování odolných potravinových systémů
Drazí kolegové, dovolte mi pozvat vás a vaše kolegy na 4. ročník konference MCYR! Veškeré informace naleznete zde. MULTIDISCIPLINARY CONFERENCE FOR YOUNG RESEARCHERS (MCYR)
Výzkum týmu Kamily Svobodové v časopise Nature Communications
Kvalita ovzduší se dotýká každého z nás. Dovolujeme si Vás touto cestou pozvat na workshopy k tématu "Lokální kvalita ovzduší věc veřejná" ve 4 termínech (do 12.1.2023).
Cenu předsedy GA ČR za vynikající základní výzkum v kategorii Vědy o neživé přírodě obdržela M.Sc. Asa Gholizadeh, Ph.D. z katedry pedologie a ochrany půd. Aktualizace 22.11.2022.
Kukuřice patří v ČR k významným potravinářským plodinám, její růst a užitkovost jsou ovlivněny klimatickými změnami.
V této studii zpracováváme předpovědní mapu potenciálního rizika úmrtí ptáků na silnicích v celé Evropě.
Tato studie se zabývá využitím evapotranspirace a zakrytím jako prostředku pro sušení dřeva.
Kohau nosatý (Nasalis larvatus) je nosatá opice endemická na Borneu, kde obývá nejrychleji mizející lesní typy na ostrově.
Nanoplasty, které se dostávají do odpadních vod mohou představovat potenciální nebezpečí pro biologické odstraňování dusíku při čištění odpadních vod v umělých mokřadech.
FTA experts (Jan Staš, Radim Kotrba and Petr Pudil) just started the final phase of the project “Integrated Farming II” in Zambia by conducting the monitoring harvests of the fishponds.
Vědci z FPPZ přišli s nástrojem pro kontrolu pravosti českých odrůdových vín
Evropa má svou první odrůdu pšenice s černým zrnem. Nová středně raná odrůda byla registrována pod názvem AF ZORA a na jejím šlechtění se kromě Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži podílelo také několik zaměstnanců Katedry chemie FAPPZ.
Nový článek v prestižním časopise Environmental Science & Technology
Vědci zmapovali celý genom lýkožrouta smrkového.
Tým Robotika patří mezi osm nejlepších týmů na světě.
...to a mnohem více zkoumá ve svém článku, který vyšel v aktuálním čísle časopisu Nová Botanika doktorandka FTZ ČZU Anna Maňourová.
Ačkoliv pro nás se jedná o novinku, hospodářská zvířata v izolaci často nedobrovolně stráví velkou část svého života.
Jedni je milují, druzí nenávidí. Výrobky z kozího mléka dělí díky své charakteristické chuti a vůni společnost na dva tábory.
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.