Aktuality VaV

Změna klimatu ohrožuje produkci aromatického chmele v Evropě

Vědecký článek: Růst teplot a stále častější sucha v minulých letech vedly a dále povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva....

Propojení krize COVID-19 s minulými pandemiemi a jejich dopady na potravinovou bezpečnost

Interdisciplinární výzkumná skupina CZU COVID-19 Response Team, kterou vedl doc. Dr. Hynek Roubík právě publikovala svou práci v Globalization and Health (jeden z nejprestižnějších časopisů, který zařazuje veřejné zdraví do dynamick?ých sil globálního rozvoje).
Vypuknutí pandemie COVID-19 mělo dalekosáhlé důsledky na různé aspekty lidského života a zabezpečení potravin není výjimkou. V průběhu historie zanechaly pandemie hluboký dopad na globální potravinové systémy, ovlivňují blahobyt komunit a představují hrozbu pro potravinovou bezpečnost. Tento článek zkoumá vzájemné propojení mezi současnou krizí COVID-19 a minulými pandemiemi, analyzuje jejich dopady na potravinovou bezpečnost a nabízí pohledy na strategie pro budování odolných potravinových systémů

Pozvánka na konferenci: 4th MCYR - Výzva k poslání abstraktu

Drazí kolegové, dovolte mi pozvat vás a vaše kolegy na 4. ročník konference MCYR! Veškeré informace naleznete zde. MULTIDISCIPLINARY CONFERENCE FOR YOUNG RESEARCHERS (MCYR)

Workshopy k tématu: Lokální kvalita ovzduší – věc veřejná

Kvalita ovzduší se dotýká každého z nás. Dovolujeme si Vás touto cestou pozvat na workshopy k tématu  "Lokální kvalita ovzduší věc veřejná" ve 4 termínech (do 12.1.2023).

Cena předsedy GA ČR pro Dr. Asa Gholizadeh

Cenu předsedy GA ČR za vynikající základní výzkum v kategorii Vědy o neživé přírodě obdržela M.Sc. Asa Gholizadeh, Ph.D. z katedry pedologie a ochrany půd. Aktualizace 22.11.2022.

Sucho decimuje produkci kukuřice

Kukuřice patří v ČR k významným potravinářským plodinám, její růst a užitkovost jsou ovlivněny klimatickými změnami.

Nové možnosti pro určení kritických míst úmrtí ptáků na silnicích v Evropě

V této studii zpracováváme předpovědní mapu potenciálního rizika úmrtí ptáků na silnicích v celé Evropě.

Evapotranspirace napomáhá vysoušení dřeva rychle rostoucích dřevin

Tato studie se zabývá využitím evapotranspirace a zakrytím jako prostředku pro sušení dřeva.

 

Rozvoj průmyslu a infrastruktury je největší hrozbou pro nosaté opice na Borneu

Kohau nosatý (Nasalis larvatus) je nosatá opice endemická na Borneu, kde obývá nejrychleji mizející lesní typy na ostrově.

Nanoplasty mohou negativně ovlivnit příjem dusíku rostlinami

Nanoplasty, které se dostávají do odpadních vod mohou představovat potenciální nebezpečí pro biologické odstraňování dusíku při čištění odpadních vod v umělých mokřadech.

The final phase of project Integrated Farming II in Zambia - ponds harvest

FTA experts (Jan Staš, Radim Kotrba and Petr Pudil) just started the final phase of the projectIntegrated Farming II in Zambia by conducting the monitoring harvests of the fishponds.

Algoritmus, který dokáže z vína určit odrůdu i zbytkový cukr

Vědci z FPPZ přišli s nástrojem pro kontrolu pravosti českých odrůdových vín

První evropská pšenice s černými zrny

Evropa má svou první odrůdu pšenice s černým zrnem. Nová středně raná odrůda byla registrována pod názvem AF ZORA a na jejím šlechtění se kromě Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži podílelo také několik zaměstnanců Katedry chemie FAPPZ.  

Vědcům se podařilo odhalit celý genom lýkožrouta smrkového

Vědci zmapovali celý genom lýkožrouta smrkového.

Naši robotici uspěli v soutěži DARPA.

Tým Robotika patří mezi osm nejlepších týmů na světě.

Jak to vypadá s budoucnosti tradiční západoafrické dřeviny – Garcinia Kola?

...to a mnohem více zkoumá ve svém článku, který vyšel v aktuálním čísle časopisu Nová Botanika doktorandka FTZ ČZU Anna Maňourová.

Jak samota dělá z telat pesimisty

Ačkoliv pro nás se jedná o novinku, hospodářská zvířata v izolaci často nedobrovolně stráví velkou část svého života.

Je libo kozí sýr?

Jedni je milují, druzí nenávidí. Výrobky z kozího mléka dělí díky své charakteristické chuti a vůni společnost na dva tábory.

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.