Jejím cílem je zvýšit povědomí o špičkovém výzkumu a podpořit vědeckou výměnu a spolupráci. Vědecká konference, která představí výsledky českých, slovenských i zahraničních virologů, se uskuteční ve dnech 15. – 16. února 2024 v Aule České zemědělské Univerzity v Praze. Toto setkání pořádá RNDr. Jiří Černý, Ph.D. a jeho tým z Fakulty tropického zemědělství s podporou Národního institutu virologie a bakteriologie a České společnosti pro biochemii a molekulární biologii. Konference se koná po pěti letech, dřívější konání paradoxně neumožnila pandemická situace způsobená COVID- 19.
Interdisciplinární výzkumná skupina CZU COVID-19 Response Team, kterou vedl doc. Hynek Roubík, publikovala svoji práci v Globalization and Health, jednom z nejprestižnějších časopisů, který řadí veřejné zdraví do dynamických sil globálního rozvoje.
Vědecký článek: Růst teplot a stále častější sucha v minulých letech vedly a dále povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva....
V rámci projektu s názvem Bioplynovou technologií k vyšší odolnosti komunit v Západní provincii Zambie realizovaného společností Člověk v tísni bylo postaveno již 45 bioplynáren. Ty umí z trusu zvířat a zbytků jídla vyrobit plyn, který mohou domácnosti jednoduše využívat k vaření nebo svícení. Plyn tak dokáže nahradit dřevo a dřevěné uhlí, na které je zde odkázána většina obyvatel. Biopalivovovou technologii zambijští venkované využívají nejen jako zdroj udržitelné energie pro domácnost, ale i jako vysoce efektivní organické hnojivo.
Interdisciplinární výzkumná skupina CZU COVID-19 Response Team, kterou vedl doc. Dr. Hynek Roubík právě publikovala svou práci v Globalization and Health (jeden z nejprestižnějších časopisů, který zařazuje veřejné zdraví do dynamick?ých sil globálního rozvoje).
Vypuknutí pandemie COVID-19 mělo dalekosáhlé důsledky na různé aspekty lidského života a zabezpečení potravin není výjimkou. V průběhu historie zanechaly pandemie hluboký dopad na globální potravinové systémy, ovlivňují blahobyt komunit a představují hrozbu pro potravinovou bezpečnost. Tento článek zkoumá vzájemné propojení mezi současnou krizí COVID-19 a minulými pandemiemi, analyzuje jejich dopady na potravinovou bezpečnost a nabízí pohledy na strategie pro budování odolných potravinových systémů
Drazí kolegové, dovolte mi pozvat vás a vaše kolegy na 4. ročník konference MCYR! Veškeré informace naleznete zde. MULTIDISCIPLINARY CONFERENCE FOR YOUNG RESEARCHERS (MCYR)
Výzkum týmu Kamily Svobodové v časopise Nature Communications
Kvalita ovzduší se dotýká každého z nás. Dovolujeme si Vás touto cestou pozvat na workshopy k tématu "Lokální kvalita ovzduší věc veřejná" ve 4 termínech (do 12.1.2023).
Cenu předsedy GA ČR za vynikající základní výzkum v kategorii Vědy o neživé přírodě obdržela M.Sc. Asa Gholizadeh, Ph.D. z katedry pedologie a ochrany půd. Aktualizace 22.11.2022.
Kukuřice patří v ČR k významným potravinářským plodinám, její růst a užitkovost jsou ovlivněny klimatickými změnami.
V této studii zpracováváme předpovědní mapu potenciálního rizika úmrtí ptáků na silnicích v celé Evropě.
Tato studie se zabývá využitím evapotranspirace a zakrytím jako prostředku pro sušení dřeva.
Kohau nosatý (Nasalis larvatus) je nosatá opice endemická na Borneu, kde obývá nejrychleji mizející lesní typy na ostrově.
Nanoplasty, které se dostávají do odpadních vod mohou představovat potenciální nebezpečí pro biologické odstraňování dusíku při čištění odpadních vod v umělých mokřadech.
FTA experts (Jan Staš, Radim Kotrba and Petr Pudil) just started the final phase of the project “Integrated Farming II” in Zambia by conducting the monitoring harvests of the fishponds.
Vědci z FPPZ přišli s nástrojem pro kontrolu pravosti českých odrůdových vín
Evropa má svou první odrůdu pšenice s černým zrnem. Nová středně raná odrůda byla registrována pod názvem AF ZORA a na jejím šlechtění se kromě Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži podílelo také několik zaměstnanců Katedry chemie FAPPZ.
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.