Evropská komise zveřejnila návrh rozpočtu EU pro období 2021 – 2027

Dne 2. května 2018 zveřejnila Evropská komise návrh rozpočtu EU pro období 2021 – 2027, který pracuje s celkem 1 135 miliard eur.
 
Dne 2. května 2018 zveřejnila Evropská komise návrh rozpočtu EU pro období 2021 – 2027. Tento návrh víceletého finančního rámce pracuje s celkem 1 135 miliard eur, což odpovídá 1,11 % hrubého národního důchodu států EU 27. Rozpočet pro toto období má mít moderní, ochraňující, posilující a obrannou funkci. Jeho principy představují více flexibility, jednoduchost a jasnost, politické priority, realistické a pragmatické principy, férovost a vyváženost. Komise navrhuje mírně omezit finanční prostředky na společnou zemědělskou politiku a politiku soudržnosti, naopak posílit investice do výzkumu a inovací, mladých lidí, digitální ekonomiky, správu hranic, bezpečnost a obranu.

Největší část rozpočtu (442 mld. eur) představuje oblast Hospodářské, sociální a územní soudržnosti (regionální rozvoj a soudržnost, ekonomická a monetární unie, investice do lidí, sociální soudržnosti a hodnot), dále rozpočet počítá s investicí 379 mld. eur do oblasti Přírodních zdrojů a životního prostředí (zemědělská a přímořská politika, životní prostředí a klimatická opatření), 187 mld. eur na Jednotný trh, inovace a digitální ekonomiku (výzkum a inovace, evropské strategické investice, jednotný trh, vesmír), 123 mld. eur na oblast Globální Evropa (mezinárodní spolupráce a politika sousedství a rozšíření), 85 mld. eur na Administrativu, 35 mld. eur na oblast Migrace a ochranu hranic, 27 mld. eur na oblast Bezpečnost a obrana.

Pro nový rámcový program pro výzkum a inovace s názvem Horizon Europe, který nahrazuje nynější Horizon 2020, je vyčleněno téměř 100 mld. eur, což je o 35 mld. eur více v porovnání s předešlým programem, nicméně mnoho evropských univerzit a rektorských konferencí doufalo ve zdvojnásobení rozpočtu pro tuto oblast. Rozpočet na program Erasmus byl zdvojnásoben na 30 mld. eur.
 
Více informací můžete nalézt na oficiálních stránkách Evropské komise zde.
 
Zdroj: 1, 2, 3

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.