Mastné kyseliny se střední délkou řetězce snižují bakteriální kontaminaci

Jednou z hlavních příčin alimentárních infekcí člověka je ve vyspělých zemích mikrobiální kontaminace kuřecího masa.

Jednou z hlavních příčin alimentárních infekcí člověka je ve vyspělých zemích mikrobiální kontaminace kuřecího masa enteropathogenními bakteriemi. Pro jejich účinnou redukci je nutné snížit počty bakteriálních druhů kampylobakterióz a salmonelóz v trávicím traktu zvířat, protože obsah trávicího traktu je nejčastějším zdrojem výsledné kontaminace povrchu drůbežího masa.

Pro snížení rizika infekce lze využít několik strategií, včetně přídavku látek s antimikrobiálními účinky do krmiva. Jako úspěšné se ukázalo využití mastných kyselin o střední délce řetězce, tj. chemických látek běžně se vyskytujících v mléce. Tyto kyseliny jsou rovněž hojně zastoupeny např. v palmovém a kokosovém oleji. Vědci z ČZU s úspěchem otestovali antibakteriální účinky proti zástupcům rodů Salmonella i Campylobacter na Výsledky experimentů ukázaly, že redukce v počtech bakterií se projeví jak při přídavku mastných kyselin do krmiva experimentálně infikovaných brojlerových kuřat, tak i při povrchovém ošetření chlazené drůbeže, záměrně kontaminované danou bakterií.

Kontakt: doc. MVDr. Eva Skřivanová, Ph.D.

Hovorkova, Petra; Skrivanova, Eva 2015: Use of Caprylic Acid in Broiler Chickens: Effect on Campylobacter jejuni. FOODBORNE PATHOGENS AND DISEASE 12 (8),712-718.

Skrivanova, Eva; Hovorkova, Petra; Cermak, Ladislav; et al. 2015: Potential Use of Caprylic Acid in Broiler Chickens: Effect on Salmonella Enteritidis. FOODBORNE PATHOGENS AND DISEASE  12  (1), 62-67.